Sievin kunnan tiedote 30.3.2020

Koronaviruspandemian jatkuessa ja tartuntojen määrän kasvaessa Suomen hallitus on lisännyt toimenpiteitä, joilla pyritään hidastamaan taudin etenemistä. Tällä puolestaan tavoitellaan sitä, että terveydenhuollon ja ennen kaikkea tehohoidon kapasiteetti riittää hoitamaan kaikki vakavasti sairastuneet. Täällä Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella tilanne on tartuntojen suhteen toistaiseksi hyvä.

Jo nyt voidaan todeta, että koronaviruspandemia vaikuttaa Suomen kuntiin voimakkaasti. Kunnan henkilöstöön ja talouteen koronaviruspandemialla on merkittävät vaikutukset. Kunnan talouteen kielteisiä vaikutuksia tulee useammastakin syystä. On selvää, että terveydenhuollon kustannukset tulevat merkittävästi kasvamaan siinä vaiheessa, kun tartuntoja alueeltamme löytyy. Toisaalta kunnan verotulot romahtavat, kun yritykset eivät pysty toimimaan ja joutuvat lomauttamaan henkilöstöään. Pienyritysten tilanteen helpottamiseksi valtiolta on tulossa tukipaketti, jonka yksityiskohdista tiedotetaan myöhemmin.

Sievin peruskoululaiset opiskelevat etäopetuksessa. Vaikka Valtioneuvoston asetusta esiopetuksen ja 1-3 luokkalaisten lähiopetuksen osalta muutettiin lievemmäksi, ovat sieviläiset perheet hienosti noudattaneet sitä voimakasta suositusta, että lapset pidettäisiin kotona etäopetuksessa. Lähiopetuksessa on alle 10 lasta, joista suurin osa esiopetuksen oppilaita. Samoin varhaiskasvatuksen osalta meillä Sievissä on ollut hyvä tilanne. Yli 90 % hoidettavista lapsista on jäänyt kotiin.

Aloitimme keskiviikkona 25.03.2020 yli 70-vuotiaille sieviläisille tarkoitetun kauppapalvelun. Palvelu on otettu hyvin vastaan. Ohjeet palvelusta löytyvät kunnan kotisivuilta ja facebookista. Myös viime viikon lehdessä asiasta oli ilmoitus etusivulla.

Kunnan luottamustoimielimet kokoontuvat tarpeen mukaan. Kokouksia pyritään mahdollisuuksien mukaan pitämään sähköisessä ympäristössä. Valtuuston kokousten pitäminen sähköisenä on sen sijaan hankalaa mm. sen vuoksi, että valtuuston kokousta pitää yleisön pystyä seuraamaan. Seuraava valtuuston kokous tulevana torstaina 02.04.2020 pidetään normaalista poiketen Jussinpekan koulun ruokasalissa. Kokouspaikka on muutettu siksi, että ruokasalissa pystymme välttämään paremmin lähikontakteja. Valtuutetuille annetaan tarkempia ohjeita kokouksen käytännön järjestelyistä. Kokoukseen mahdollisesti tulevan yleisön toivon noudattavan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi annettuja ohjeita.

Ohjeet tiivistettynä ovat: Huolehdi hyvästä käsihygieniasta sekä turvavälistä kanssaihmisiin. Jos yskittää, yski hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan. Jos sinulla on koronavirustartuntaan viittavia oireita, pysy kotona. Tehokkain keino estää virusta leviämästä on rajoittaa kontakteja muihin ihmisiin. Jos oireesi kuitenkin vaativat terveydenhuollon arviota, ota yhteyttä OYS:n ympärivuorokautisesti palvelevaan neuvontanumeroon, p. 08 315 2655. Arkipäivinä voit olla yhteydessä myös Kallion pandemiavastaanoton puhelinnumeroon 08 419 5140 ja iltaisin tai viikonloppuisin Oulaskankaan yhteispäivystykseen, p. 08 315 7840.

Luotettavaa ja ajantasaista tietoa koronaviruksesta on saatavilla Peruspalvelukuntayhtymä Kallion internet-sivuilta osoitteesta: https://www.kalliopp.fi/

Kunnassa seuraamme koko ajan tilanteen kehittymistä sekä viranomaisten ohjeistuksia. Meillä on valmius tehdä tarvittaessa nopeita päätöksiä tilanteen muuttuessa.

Mauno Ranto
kunnanjohtaja

Julkaistu 30.3.2020 klo 14:15